Followers

Friday, February 19, 2010

Hey! Aku HAMBA Allah

Assalamualaikum semuanya!

Pekabar? huhu..

Hurm, ade benda nak story.

Pernah tak sesekali dalam hidup korang, korang rasakan perancangan Allah ni kekadang berlaku di luar jangkaan kita. Terkadang rasa, ya Allah, patutlah begini... sebab akan jadinya begitu selepasnya... Mesti pernah kan? Rasa perjalanan kehidupan dipermudahkan setiap masa. Ya Allah, terasa kasih sayang-Mu.

Entah, aku tidak tahu mengapa aku ingin berkongsi.

Kerna mungkin aku rasa tersentak dan aku sedar semula betapa Allah itu ada di setiap masa bersama dengan aku.

Jom bercerita:

"Assalamualaikum syah, akak nak tanya, boleh tak akak nak pinjam p.a sistem awak?"

"Bila kak nisa' nak pinjam?"

"Next week, ade program untuk halaqah sister. Kitorang tak dapat nak tempah p.a sistem kat ITD sebab dah lambat"

"Oh, ok. Boleh jek kot. Free time tu, tak ada orang tempah"

"Ada bayaran ke tak?"

"Hurm, syah kira macam ni kak, kalo ade bajet, bolehla nak bayar sewa sikit. Tapi kalau tak ada, syah kira bagi pinjam la, takdehal.."

"Ok, nanti akak tanyakan. Tapi insyaAllah, ade sket kot bajet."

"Ok!"

Syukur ya Allah, saat aku butuhkan kewangan, Allah datangkan rezeki yang entah dari mana. Kita tak merancang kan? Terbaek tak perancangan Allah? Alhamdulillah.

Habis program malam tu, rasa malas nak keluarkan p.a sistem dari kereta. So, biarkan je benda 'anak gajah' tu dalam kereta.

Keesokan harinya, selepas balik dari usrah CENSERVE, tergerak hati nak pergi ECONS LT1. WAFA ada buat talk pasal Akhlak Nabi Muhammad SAW. Sampai dekat sana:

"Assalamualaikum Kak Zura! Lamanya tak jumpa. Sehat?"

"Wa'alaikumsalam, sehat alhamdulillah. Tu la, lama gak tak nampak syah.."

"Hurm, ni boleh masuk ke tak ni? tengok semua perempuan jek..huhu"

"Ala, masuk jek syah, tapi kena dok depan sket la sebab mic rosak! Tadi elok jek. Bila nak start ceramah jek, dah tak boleh pakai mic tu."

"la, nape tak call syah? syah kan ada p.a sistem."

"Ye la akak lupa lak... hurm...tapi takkan syah nak pergi balik ambik plak?!"

"Takpe kak, benda alah tu ade jek dalam kereta!"

"Oklah kalo camtu. bolehla pasang.."

Kan? Mudahkan perancangan Allah. Aku percaya Allah yang telah gerakkan hati aku untuk ke sana, dan Allah juga yang gerakkan hati aku agar aku tak keluarkan p.a sistem tu dari kereta. Bukankah Allah dah beri kemudahan kepada aku? Dari aku perlu balik ambil p.a sistem di bilik. Subhanallah!

Sungguh ini bukan kebetulan! (aku ditegur oleh penceramah bila aku katakan bahawa adanya p.a sistem aku masa ceramah dia adalah secara kebetulan, katanya orang yang selalu cakap kebetulan itu seolah-olah dia tidak punya Tuhan. Ya Allah, tersentak aku!). Betul juga kata penceramah tu! Semuanyakan Allah telah tentukan perjalanannya!

Allahu Allah!

Sementara tunggu program WAFA habis, pegi lepak ngan Adik Qi kat Cafe Uthman. Baru aku nak message dia, dia dah message aku dulu. Hurm....

Sampai dekat sana, teman and borak-borak ngan dia. Lepas tu, Adiq kuarkan dompet and bagi duet kat aku.

"Ni bang, duet yang adeq pinjam kat abang ritu.. ade diskaun tak? hehe"

"Banyak la diskaun!" sambil tersenyum

"Abang ni pehal senyum plak?"

Dalam hati aku, Sehanyasanya, Allah itu Maha Mendengar!

Yeah, aku perlukan duit sebenarnya untuk pergi ke Morib. Subhanallah, Allah gerakkan hati adeq Qi untuk bayar duet. Lantas perkara itu membuahkan senyuman kat bibir aku.

Mudahkan perancangan Allah? DIA ada di saat aku memerlukan!

Balik dari program WAFA ambil p.a sistem, pergi lepak plak dekat Cafe Bilal. Jumpa abang wan.

"Syah, ade orang call kamu tanya pasal p.a sistem?"

"Hurm takde lagi setakat ni. Nape?"

"Nak guna untuk tamrin Qiyadi"

"Oh! Ok jek. Guna je la. P.a sistem tu dalam kereta saya jek. So, esok saya bagi kunci kereta. Abang pakai je la kereta saya tu. Saya tak pakai weekend ni. Ade program kat Morib."

"Oh yeke! Eloklah tu, kitorang pun tengah takde transport ni. Alhamdulillah!"

SEE! Dont you see that? How Allah arrange everything?

Bantuan itu datang saat kita tidak jangkakan pun.

Ya Allah!

Banyak yang terjadi dalam kehidupan aku lately ni buat aku sedar kembali makna sebenar HAMBA!

Lemahnya manusia tanpa pergantungan diri kepada Rabbul Jalil....

"La hawla wa la Quwwata Illa billahil a'liyil a'zim"

Lantas, malukah kita untuk mengaku bahawa kita HAMBA Allah??

Setelah begitu banyak bantuan tanpa jangka yang Allah berikan, mahu lagikah aku, kamu dan kamu untuk terus menjadi hamba yang bodoh sombong!

"Maka nikmat yang manakah telah kamu dustakan??"

Sungguh! Allah itu tidak pernah sedetikpun hilang penjagaanNya kepada manusia.

Tapi kenapa manusia (baca:aku) seringkali LALAI dalam menjaga hakNYA?

Jom koreksi diri!

Semoga bermanfaat.

Wallahua'lam

Senyum pada d.o.n.i.a :-)

13 comments:

Anonymous said...

tulisan yang mnyedarkan...

3p4h said...

Subhanallah~ Maha Suci Allah.

Perkongsian yg amat berguna Syah. Bukan kebetulan tapi itu adalah ketentuanNya. [Yakin]

Betul, kdg2 kita terlepas pandang psl bnda ni. Sekali bl ia terjadi, (siap dtg secara pukal) baru kita tsentak. T_T


p/s: Nak buat sewa2 P.A system gk la lps ni. He5 =)

@deQashaH said...

anonymous, kesedaran itu juga sebenarnya di dorong oleh Allah bukan??

Epah: huhu... kena beli la p.a system.. tapi lepas ni aku kena compete ar ngan ko... kena bwat advertisement..heheh...

lihat, hanya satu benda sahaja, Allah pasti dapat lakukan pelbagai perkara.

dari 'anak gajah' itu, aku belajar banyak perkara dalam kehidupan..

Alhamdulillah!

RM5RIBU said...

TIADA APA YG BLAKU DALAM DUNIA NI KEBTOLAN, SMUANYA DAH DITAKDIRKAN.

KNOWING IS NOT ENOUGH, APPLY IT.
WILLING IS NOT ENOUGH, DO IT.

NAK RM5000?
http://adf.ly/37563/rm5ribu-seminggu

JiwaHamba~ said...

nice post!
bukti yg manusia tu amat memerlukan DIA..So,mari memupuk jiwa hamba dlm diri..:)

JiwaHamba~ said...

nice post!
bukti yg manusia tu amat memerlukan DIA..So,mari memupuk jiwa hamba dlm diri..:)

a.K.u said...

Alhamdulillah..

Moga Allah permudahkan hidup Syah...Ameen.. (n_n)v

RS said...

hehehehehe nice nice nice.. walau pun aku baru mengenali mu.....

@deQashaH said...

to kak dyll: shukran. Semoga Allah juga permudahkan kehidupan kak dyll dan semua umat Islam...ameen

Jali: baru kenal ke? huhu... takpe2.. InsyaAllah, nanti kita taa'ruf lebih sket... :-)

Nor Atiqah Abd Talib said...

anak gajah yang dh byk berjasa,
terima kasih!
agak2nye bile syah dh grad nti, anak gajah sape plak akn berjasa eh?
hehe

Naheed Azhari said...

MashaALlah! ALlahuakbar!
JKK Abg Syah!

Syukur ALlah sedarkan hati kita utk tahu itu Kuasa Dia.

Risau pd mereka yg rasa; "semua ini sbb aku, kalau takde aku takdelah benda ni jadi"

AstaghfiruLlah, na'uzubillah minzalik.

Semoga ALlah bersama dalam jiwa kita-kita semua! :)

Tq again for this soothing and enlightening reminder.
ALlah bless u always!

@deQashaH said...

atiqah: Alhamdulillah, melalui anak gajah itulah rezeki yang tak disangka datang, tatkala memerlukan...pasti Allah itu ada..SYUKUR! InsyaAllah, cadangnya nak serahkan pada keluarga PKPIM UIAM.biar keluarga itu jaga leklok anak gajah itu...eheh!

Naheed:Ramai manusia yang beranggapan bahawa sesuatu kejayaan itu datangnya dari jerih perih mereka. Iya, itu benar, tapi sesungguhnya andai Allah tidak mentakdirkan itu semua untuk kita, pasti tidak akan hadir juga...

Semoga bersama mendapat manfaat... :-)

Kerdilnya diri serasa..kerna ku tahu, aku tidak seperti yang ko sangkakan...hoh! tetiber...

aziim said...

erm.. perkongsian yg cukup bermakna.. thanks coz membuatkn diri kta sedar tntng kekuasaan Allah s.w.t.. alhamdulillah..
btw, nk copy hasil tulisan nie leh x.. utk tatapn diri n kawan2 yg lain..
wassalam...