Followers

Tuesday, June 30, 2009

Lepak jap...

Assalamualaikum semua...

First of all, sorry for long silence. I am now being busy accompanying the delegates from Sri Lanka travelling around Kuala Lumpur, and could not find much time to keep this blog up to date.

Just dropping by while waiting the delegates to get prepared for the 7th day programme. Today they will be going to International Islamic University Malaysia (IIUM), Unisel (Shah Alam), University of Malaya and also shopping. I hope everything will be going as what we plan.

I will update the entry on MIYD and also the Vision 2025 Future Sri Lankan Muslim Leaders as the programme finished. There are lots of works need to be done. JAYA 2009 is coming on this weekend, and I do nothing yet about the modul of the programme. Hope Cek Sue will help me out on this matter.

Till then, I suppose to go now.

Have a good and a blessing life!

Salam.

Wednesday, June 24, 2009

1st update on MIYD

Assalamualaikum all!

Ok..First update:

-We left KLIA in about 4.30pm, after waiting about two hours for the Nigerian participants to arrive..


-We went to LCCT to fetch a participant from Vietnam, and we left for Malacca. We stop by Negeri Sembilan rest area to have some refreshments, after that we go straight away to Malacca.


-Arrived at Puteri Resort at 7.00 o'clock, settled down all the registration stuff, get the room key, perform prayer and dinner.


-after dinner, have some sort of briefing. Just to update about what gonna be happen tomorrow.


-tomorrow we will be having some series of lecture regarding he theme of the dialogue which is "Gender Equality"

-I am so eager to start the dialogue, so do the other participants. We have been networking around and met various people, Muslim and non-Muslim, came from different country. (this programme is targeting the participants from about 70 countries all over the world.)


-Hope this dialogue will be a beneficial one.

-Got to have enough rest for tomorrow's event. See ya!

Terrible look of me. Gosh!

Malacca International Youth Dialogue begins....

Assalamualaikum all blog walkers. First of all, let us thanks almighty Allah for giving us another opportunity to live in this world. We have to be grateful that Allah has giving us another chance to live, but one thing to bare in mind, what is the purpose of our live? Let us think about it....

Just finished my final examination yesterday. Alhamdulillah, the two papers went so good. I managed to answer the questions and now I leave it to Allah for my result. Not to say how exhausted I am for having two papers in one day. One in the morning, another one in the afternoon. Gosh! But, I manage to face it. Alhamdulillah, and thanks for all the support, especially my parents, friends and my adik-adik PMGK, JAYA and all. May Allah bless us all.

Without having any chance to rest, now I am one of the participants and also accompany officer for the Sri Lankan participants for Malacca International Youth Dialogue (MIYD) which is being held in Malacca starting today untill 27th of June. I am now at KLIA. Still waiting for the other participants to arrive. My Sri lankan mate are there, waiting in the bus. Let them rest before having a hectic schedule later. huhu. Me? hurm... no more rest...

Okay, InsyaAllah, I will be updating the progress of the dialogue time by time. Hope it will goes well and informative one. At least I can bring back some knowledge that i can share with all of you out there.

Here I post some of the pictures taken upon arrival of my new Sri Lankan mate...


Upon arrival..

On the bus, waiting...waiting....

The bus that took us to Melaka


Thursday, June 18, 2009

9th Malacca International Youth Dialogue (MIYD)

Assalamualaikum semua. Harap semua yang masuk baca blog aku ni sihat-sihat belaka ye. Tapi, ramai ke yang masuk baca blog aku ni? Huhu. Macam syok sendiri lak. Tapi aku pedulik hape. Kehidupan aku diteruskan seperti biasa.


Hari Isnin, masa burfday aku, Awe call aku. Ingatkan nak wish burfday aku, tapi ade benda lain sebenarnya. Ikuti perbualan aku dengan Awe:


"Assalamualaikum, Syah, En. Shahran ade call Syah tak?"


"Takde pun. Nape?"


"Macam ni, minggu depan, ade kumpulan dari Sri Lanka nak datang Malaysia. Diorang ade conference ape tah kat Melaka. En Shahran minta tolong kat Awe bantu. Tapi Awe ade hal penting plak that week."


"So? (aku dengan penuh kesengalan buat-buat tak tau..heheh)"


"Nak minta tolong Syah la, gantikan tempat Awe. Ala..diorang ni datang macam yang dua tahun lepas tu. Macam tu jek."


"Hurm, ok la kot. InsyaAllah. Semuanya untuk Awe. Takdehalla! Hehe"


Selang beberapa minit lepas tu, En. Shahran plak call aku, and ceritakan benda yang sama kat aku. Aku pun iyakan je la. Aku cakap la exam aku 23 hb, hari yang rombongan dari Sri Lanka tu sampai kat sini. 24 hb dialogue kat Melaka tu start. So, aku cakap untuk 24hb onwards, aku ok la. (Hurm..memang takde cuti ar aku kali ni..huhu..tapi takpe. Pengalaman tu..Susah nak dapat) En. Shahran minta detail aku untuk masukkan dalam form sebagai participant untuk Malacca International Youth Dialogue (MIYD) tu. Hurm, dalam kepala still blur-blur lagi program yang macamana sebenarnya. Huhu...


Pagi tadi, bukak emel, dapat surat ni dari pihak World Assembly Youth (WAY). Presiden dia Dato' Ali Rustam. Pasal ape? Korang baca ar sendiri kat bawah ni.


*****************************************************************************************************************


Muslim Youth Movement of Malaysia

43 Jalan Enggang Timur 6

Taman Keramat, 54200

Kuala Lumpur


Dear Syahrir Azfar Saleh


INVITATION TO THE 9TH MELAKA INTERNATIONAL YOUTH DIALOGUE FOR SYAHRIR AZFAR SALEH


Warm greetings from the World Assembly of Youth (WAY) headquarter in Melaka, Malaysia!


The World Assembly of Youth (WAY) is pleased to extend this invitation for Syahrir Azfar Saleh to participate in the 9th Melaka International Youth Dialogue (MIYD) to be held in Melaka, Malaysia from 25th to 27th June 2009


The Melaka International Youth Dialogue (MIYD) is an annual programme organized by the World Assembly of Youth (WAY), which brings together young people and youth leaders from around the world to discuss pertinent and topical issues. The MIYD is organized by the World Assembly of Youth in collaboration with the Malaysian Youth Council, Asian Youth Council, Melaka State Government and the Ministry of Youth and Sports (Malaysia).


The selected theme for this dialogue is “The Youth and Gender Equality”. This theme has been selected in realization of the need to educate, increase awareness, and encourage youth participation and involvement when it comes to gender issues


An MIYD participation fee of US$150 inclusive of registration fee, twin-sharing accommodation and food shall be levied on all participants. This fee is payable in advance or on arrival. Note that participants are to bear the cost of their flight to and from Malaysia. Please do send us your flight details before 10th June 2009 so as to enable us assist you with airport transfer.


We look forward to welcoming you to Melaka!


Yours sincerely,


Ediola Pashollari

Acting Secretary General


cc: Rt. Hon. Datuk Seri Hj. Mohd Ali bin Mohd Rustam, President, World Assembly of Youth


*****************************************************************************************************************


Hurm, mungkin korang rasa ok je la kan dapat join program yang macam ni. Bukan senang kan nak dapat peluang yang macam ni. Tapi kan, aku rasa macam ade benda besar yang akan aku hadapi masa attend program tu nanti. Sebab ape? Korang baca ar sendiri dia punya theme kali ni. "Youth and Gender Equality", and korang baca ar balik ape objektif dia. Huhu. Kat situ sebenarnya yang buatkan aku ragu-ragu nak pergi.

Tapi bila aku pikir balik, ini peluang aku untuk cuba memahami ape yang nak disampaikan dalam program ni(tidak bermakna menyetujui). After all, nama pun dialogue kan. So mesti ar ade perbincangan antara participants berkaitan tema program tu. Aku pun dah buat beberapa carian untuk siapkan diri aku ngan program dialogue tu. At least aku ade knowledge pasal Gender Equality ni.

Anda ada pandangan? Jom kongsikan bersama...

To get more info about the programme, please click here.

Wednesday, June 17, 2009

Nak post ape ye?


I wanna post something on my blog. But I am so lazy to think and to type it. Ahaha.. What a lazy man I am.

Hurm.. I have the idea what kind of posting that I want it to be here in my blog. Tapi, later la ek....

I am in MRC's meeting room right now. Surfing the internet (the ultimate purpose I come here is to study), since I came back from the library about one and half hour ago. Ahaha. Wasting time again and left the book behind. The Advanced Accounting book just in front me. But, I would rather on9 than open that book.

What the heck! Laptop and connection to the internet can be a big threat for students like me. I can easily spend the whole day in front of my laptop, surfing internet. OMG!

Guess I have to start study now...

Till we meet again...

Ahaha..What kind of posting is this?

Sorry guys! I'm out of idea, what else that I can do with internet.... Oh, come on... wasting time lagi... adoiyai!

Ok..kali ni bebetul nye...

Bye! Out!

Jap2, pengajaran dari posting ni tak bagitau lagi...Hehehe...

Hurm, lesson form this posting is, when u have time, dont waste it ok! Simple!

Huhu..But, what am I doing right now? Isnt that i'm wasting my time...ahaha..takleh pakai!

ok2...out!


*somebody's name came across my mind, who use to be the closest buddy to me. who gives me the above food for thought.. where are u now??

Monday, June 15, 2009

Credit to Kak Dyll...

Hurm, bukak emel hari ni. Dapat emel dari Kak Dyll. Tak tau caner nak luahkan perasaan ni. Terharu giler! Tengok la ape Kak Dyll bagi kat aku....


Gambar aku pakai spek tu macam stylo gaks! Ahahah..

Aku suka seh gambar yang paling kanan...Bila la plak kena snap gambar ni...Hurm...

Terharu ar..Heheh..Thank you Kak Dyll.. Syukur atas ukhuwah Islamiyah yang terbina...

*****************************
Alhamdulillah, SYUKUR yang tak terhingga aku panjatkan atas kurniaan nikmat Iman dan Islam. Dan terutamanya atas nikmat umur yang Allah beri kepada aku. Sungguh, masa cepat jek berlalu. Terasa masih belasan tahun lagi umur aku. (Cheh! tak sedar diri! Ahaha).

Syukur, masih dapat meraikan ulang tahun kelahiran aku dengan keluarga yang tercinta. (walaupun sehari awal) Dapat lagi merasa pelukan kasih sayang Mama ngan Abah. Terlepas segala kerinduan dan keresahan dalam diri. Tenang!

Semakin bertambah umurku, pastinya aku merasakan banyak perkara yang perlu diambil serius oleh aku. Terutama bila dikaitkan dengan kehidupan masa depan aku. Andai aku tidak serius merancang sekarang, pastinya aku akan hadapi kesukaran pada masa yang akan datang. InsyaAllah. Aku sedang meneliti beberapa perkara dalam kehidupan aku yang perlu diambil berat demi kehidupan masa depan aku. Semoga Allah terus permudahkan jalan kehidupan aku dalam mencari keredhaanNya.

Terima kasih yang tak terhingga kepada semua sahabat-sahabat yang mengutuskan salam ingatan pada birthday aku. Tak kesah melalui apa cara sekalipun. SMS, YM, MYSPACE, FRIENDSTER dan EMEL. Ingatan kalian membuatkan aku terharu. Thanks!

May Allah bless us always!

Wahai diri!


Wahai diri,

22 tahun sudah kau berjalan di muka bumi tuhan,
Apakah sumbangan kau pada agama dan ajaran Tuhan?
Apa kau tiada malu berlaku hipokrit di hadapan Allah?
Sekejap kau begitu, sekejap kau begini….

Wahai diri,
22 tahun umurmu, kemana telah kau habiskan?
Gelak tawa dan kata-kata kau jarang-jarang membawa kepada peringatan kepada-Nya,
Malah mungkin tidak pernah langsung menmbawa kearah itu, lebih menyesatkan!

Wahai diri,
22 tahun umurmu,
Kau pernah hadapi pelbagai dugaan kehidupan,
Tapi apa pernah kau bersyukur kerana Allah memberikan kehidupan ini kepada kau?
Apa pernah kau datang sujud dengan penuh harap agar segala dosa kau selama ini diampunkan oleh-Nya?
Apa kau tiada malu berjalan di atas bumi Allah dalam keadaan kau berdosa…

Wahai diri,
Tidak sedarkah kau betapa hipokrasi berleluasa dalam diri kau?
Sampai bila mahu menjadi orang yang bermuka-muka?
Sampai bila mahu bergelumang dengan noda dan dosa?
22 tahun Allah bagi peluang,
Tidak takutkah akan pangggilan Allah untuk terakhir kalinya?
Sedang panggilan dan seruan 5 kali setiap hari acapkali kau alpa dan leka….
Apakah kau cukup bersedia andai saat dan tika ini, ajalmu sampai?

Wahai diri!
Jawablah segala persoalan ku…
Mengapa? Kau takut bukan?
Kau malu bukan? Malu pada siapa?
Manusia? Kenapa itu yang kau pentingkan?

Wahai diri,
Sampai bila mahu kau rosakkan dirimu,
Kembalilah kepada fitrah asal kejadian kau…
Bukankah Allah berfirman: Allah tidak akan merubah keadaan sesuatu kaum itu, melainkan mereka itu sendiri yang mengubahnya?
Kau tidak yakin pada janji Allah? Jangan wahai diri….
Kau HAMBA kepada-NYA,
Jangan menjadi seorang yang BODOH SOMBONG!

Wahai diri,
Aku harap kau muhasabah kembali perjalanan kehidupan kau,
Aku tahu siapa diri kau yang sebenar…
Lantas, aku tak mahu kau terus hanyut dengan dunia ciptaan kau sendiri,
Biarkan sejarah hitam itu berlalu,
Kehidupan kau berada di hadapan, jangan kau kaburkan pandangan kau,
Matlamat kehidupan kau mencari keredhaan Allah,
Andai tiada redha Allah, mana mungkin kau masuk syurga Allah…

Wahai diri,
Cukup-cukuplah,
Yakinlah dengan janji Allah,
Aku tahu sukar bagi kau untuk tinggalkan segalanya,
Aku doakan agar kau diberikan kekuatan,
Agar segalanya akan kembali seperti kau yang dahulu….

Wahai diri,
Aku sayangkan kau,
Aku tak mahu kau terus hanyut….
Jangan pergi jauh….
Kembalilah dalam pelukan kasih sayang Allah….

Sesungguhnya DIA MAHA PENGAMPUN LAGI MAHA PENYAYANG…

Selamat Hari Lahir ke-22 wahai DIRI!

Sunday, June 14, 2009

Jangan butakan mata!



“Abang pasti adik-a
dik ada terbaca dan tahu tentang tragedi terbaru yang menimpa umat Islam dekat selatan Thailand hari Isnin yang lepas” ramai ahli-ahli Usrah Jumaat mengangguk-angguk tanda mengetahui apa yang terjadi di selatan Thailand pada Isnin yang lepas.

“Sekali lagi umat Islam di selatan Thailand digemparkan dengan tragedi berdarah. Dan sampai sekarang tak tahu siapakah dalang di sebalik perbuatan terkutuk itu” Abang Faisal meneruskan usrah Jumaat PKPIM dengan menyentuh sedikit sebanyak mengenai sejarah pergolakan yang berlaku di Selatan Thailand.

Yang pastinya, ini bukan kali pertama umat Islam di Selatan Thailand menjadi mangsa. Bukan pertama kali, darah umat Islam di sana mengalir umpama tiada harga. Bukan pertama kali umat Islam di sana terseksa dengan penindasan yang berlaku dek kerakusan pemerintah. Namun, kita di sini, masih MEMBUTAKAN MATA! Seolah mereka bukan saudara mara kita.

Pernah tak kita ambil tahu tentang mereka? Pernah kita mencari gali sejarah mengapa tertindasnya umat Islam di sana?

Wahai aku dan juga sahabat seIslam aku di luar sana…. JANGAN BUTAKAN MATA!

Betapa beruntungnya kita berada di bumi bertuah Malaysia. Aman dari segala ancaman. Tetapi mengapa kita masih mahu berbalah? Mengapa masih lagi mahu berkelahi mengenai perkara-perkara yang furu’? Sedangkan menjaga kesatuan itukan lebih besar kepentingannya?

Anda baca, dan nilailah sendiri…. Jangan kata anda pejuang Islam, andai anda tidak rasa sedih dengan kelakuan mereka yang tidak berperikemanusiaan ini!

SUNGAI GOLOK (Selatan Thai) 9 Jun – Kejam dan tidak berperikemanusiaan!


Mungkin itu yang dapat digambarkan tentang pembunuhan 11 jemaah ketika solat isyak di Masjid Al-Furqan di Kampung Air Tempayan, 50 kilometer dari bandar ini kira-kira pukul 8.50 malam tadi (waktu Malaysia).



Setelah melepaskan tembakan dari dua pintu masuk masjid, enam penyerang itu dikatakan masih tidak berpuas hati dan masuk ke dalam masjid sebelum melepaskan beberapa das lagi tembakan bagi memastikan jemaah terbabit benar-benar mati.

Tragedi terbaru yang menjadikan masjid sebagai sasaran, berlaku pada hari yang sama Perdana Menteri Thailand, Abhisit Vejjajiva melawat Malaysia dan memperbaharui komitmen untuk mengakhiri konflik yang berlarutan sejak 2004 di wilayah bergolak itu.



Kejadian itu menambahkan jumlah korban yang kini mencecah lebih 3,700 orang dan masyarakat Islam di wilayah itu bimbang kejadian lebih buruk akan menyusul semula dan ramai yang percaya kejadian terbaru didalangi pihak berkuasa.



Bagaimanapun sehingga kini masih belum dapat dipastikan motif sebenar pembunuhan kejam itu tetapi ada yang berpendapat berpunca daripada dendam dan pihak tentera Thai menafikan sebarang pembabitan anggota mereka.



Seorang saksi, Hassan Deraman, 17, berkata, kejadian berlaku amat pantas kira-kira lima minit di mana empat lelaki dikatakan menyerbu masuk ke dalam masjid dari arah pintu belakang manakala dua lagi dari arah tepi.



Katanya, kesemua mereka bersenjatakan rifel M-16 dan pump gun serta memakai seragam hitam serta bertopeng.



‘‘Ketika kejadian berlaku saya bersama tiga lagi rakan berada dalam wakaf kira-kira 15 meter dari pintu masuk utama masjid ini, Tiba-tiba kami mendengar bunyi tembakan yang kuat bertalu-talu.

‘‘Kami bersembunyi dan bergerak ke tempat kejadian dengan perlahan-lahan dalam gelap untuk melihat apa yang berlaku dengan lebih jelas.



‘‘Saya kemudian melihat mereka memasuki masjid ini dan melepaskan tembakan ke arah kepala serta badan jemaah yang terbaring dalam ruang solat, tembakan itu dilepaskan bagi memastikan kesemua jemaah ini benar-benar mati,” katanya ketika ditemui Utusan Malaysia di tempat kejadian.

Hassan berkata, penyerang dipercayai memasuki kawasan masjid melalui hutan dan kawasan ladang getah di bahagian belakang bagi memastikan kehadiran mereka tidak disedari.

Katanya, pembunuh kejam itu tidak memasuki masjid melalui pintu utama kerana ia diterangi dengan cahaya lampu.



‘‘Selepas bunyi tembakan hilang, beberapa orang kampung datang dan saya bersama mereka memasuki masjid melihat mayat bergelimpangan dipenuhi dengan darah.



‘‘Ketika itu, hanya dua jemaah terselamat tanpa sebarang kesan tembakan. Salah seorang daripada mereka adalah ‘tok siak’ masjid, bagaimanapun akibat terkejut dengan serangan tersebut dia pengsan kerana serangan jantung.



‘‘Seorang lagi yang terselamat adalah ahli kumpulan ‘tabligh’ yang datang berdakwah di sini, dia terselamat kerana ketika itu sedang sujud dan setelah mendengar bunyi tembakan dia meniarap dan berpura-pura mati,” katanya.



Serangan tersebut turut menyebabkan imam masjid, Wan Nasir Wan Abdullah, 62, terkorban manakala 12 parah dan dua terselamat.



Kesemua jenazah dikebumikan dalam satu liang lahad kira-kira pukul 11 pagi ini dan tinjauan Utusan Malaysia mendapati perkarangan masjid itu dipenuhi oleh kaum masyarakat Melayu Islam dari tiga daerah yang bergolak itu.



Malah ketika itu, ruang solat masjid berkenaan masih dipenuhi darah dan ia dibersihkan sepenuhnya oleh anggota tentera kira-kira pukul 5 petang ini.



Tinjauan juga mendapati dinding dalam masjid tersebut turut dipenuhi kesan tembakan dan kawalan keselamatan di kampung berkenaan ditingkatkan.

*Dipetik dari Utusan Malaysia



Fikir-fikirkanlah! Semoga Allah menempatkan para jemaah yang terkorban dalam serangan ini di tempat orang-orang yang soleh. Syukur, mereka mati tatkala menghadap Allah. Aku dan anda di luar sana? Adakah pasti bila tiba saatnya nanti kita berada di tikar sejadah? Wallahua’lam….

Tuesday, June 9, 2009

TEMPAYAN YANG RETAK


Seorang tukang air memiliki dua tempayan besar, masing-masing bergantung pada kedua hujung sebuah pikulan, yang dibawa menyilang pada bahunya.

Satu dari tempayan itu retak, sedangkan tempayan yang satunya lagi tidak. Jika tempayan yang tidak retak itu selalu dapat membawa air penuh setelah perjalanan panjang dari mata air ke rumah majikannya, namun tempayan retak itu hanya dapat membawa air setengah penuh.

Selama dua tahun, hal ini terjadi setiap hari. Si tukang air hanya dapat membawa satu setengah tempayan air ke rumah majikannya. Tentu saja si tempayan yang tidak retak merasa bangga akan prestasinya, kerana dapat menunaikan tugasnya dengan sempurna. Namun si tempayan retak yang malang itu merasa malu sekali akan ketidaksempurnaannya dan merasa sedih sebab ia hanya dapat memberikan setengah dari jumlah yang seharusnya dapat diberikannnya.

Setelah dua tahun tertekan oleh kegagalan pahit ini, tempayan retak itu berkata kepada si tukang air,

"Saya sungguh malu pada diri saya sendiri, dan saya ingin mohon maaf kepadamu."

"Kenapa?" tanya si tukang air, "Kenapa kamu merasa malu?"

"Saya hanya mampu, selama dua tahun ini, membawa setengah jumlah air dari yang seharusnya dapat saya bawa kerana adanya retakan pada sisi saya telah membuat air yang saya bawa bocor sepanjang jalan menuju rumah majikan kita. Kerana cacatku itu, saya telah membuatmu rugi." kata tempayan itu.

Si tukang air merasa kasihan pada si tempayan retak, dan dalam belas kasihannya, ia berkata, "Jika kita kembali ke rumah majikan besok, aku ingin kamu memerhatikan bunga-bunga indah di sepanjang jalan."


Benar, ketika mereka naik ke bukit, si tempayan retak memerhatikan dan baru menyedari bahawa ada bunga-bunga indah di sepanjang sisi jalan, dan itu membuatnya sedikit terhibur.

Namun pada akhir perjalanan, ia kembali sedih kerana separuh air yang dibawanya telah bocor, dan kembali tempayan retak itu meminta maaf pada si tukang air atas kegagalannya.

Si tukang air berkata kepada tempayan itu,

"Apakah kamu memerhatikan adanya bunga-bunga di sepanjang jalan si sisimu tapi tidak ada bunga di sepanjang jalan di sisi tempayan yang lain yang tidak retak itu. Itu kerana aku selalu menyedari akan cacatmu dan aku memanfaatkannya. Aku telah menanam benih-benih bunga di sepanjang jalan di sisimu, dan setiap hari jika kita berjalan pulang dari mata air, kamu mengairi benih-benih itu.

Selama dua tahun ini aku telah dapat memetik bunga-bunga indah itu untuk menghias meja majikan kita. Tanpa kamu sebagaimana kamu ada, majikan kita tak akan dapat menghias rumahnya seindah sekarang."

Setiap dari kita memiliki cacat dan kekurangan kita sendiri. Kita semua adalah tempayan retak. Di mata Tuhan yang bijaksana, tak ada yang terbuang percuma. Jangan takut akan kekurangan kita. Kenalilah kelemahan kita, dan carilah kekuatan di sebalik kelemahan itu...


video