Followers

Thursday, October 2, 2008

Salam Lebaran Semua

Assalamualaikum, alhamdulillah, dalam sedar tak sedar Ramadhan telah pun melabuhkan tirainya. Aku sedang menulis ketika umat Islam kesemuanya di Malaysia sedang meraikan hari kedua syawal syukur aku panjatkan ke hadrat Allah SWT, kerana kita dapat meraikan kegembiraan ini dalam keadaan negara yang tenang walaupun kita dilanda badai politik dan ketidak imbangan ekonomi di Malaysia. Namun aku masih percaya, bumi bertuah Malaysia, masih mampu untuk megekalkan keamanannya bersam pelbagai kaum yang menghuni bumi bertuah ini.

Hurm, syukur juga aku panjatkan kerana masih berpeluang untuk meraikan hari bahagia ini bersama dengan keluarga yang tersayang, masih mampu untuk mengucup tangan mama ngan abah, kakak kakakku yang seramai lima orang. Riuh rendah rumah aku kali ini dengan kehadiran 4 orang anak buah. Syukur. Kegembiraan yang tak terhingga. Namun terkadang, fikiran ini terlayang juga pada mereka yang tidak mendapat kegembiraan seperti ini. Ada mereka yang di luar sana yang sudah ketiadaan ibu dan ayah, tiada kaum keluarga yang terdekat, tidak dapat beraya dengan pakaian yang baru, banyak lagi perkara yang menyebabkan mereka kurang dari segi persiapan raya. belum dikira mereka yang di luar negara yang bergelumang dengan konflik politik dan peperangan yang sangat dahsyat. Semoga Allah memberkati mereka....

Hari raya merupakan hari kemenangan bagi umat Islam setelah menempuh cabaran Allah untuk menahan nafsu ketika bulan Ramadhan. Bertuah bagi mereka yang meninggalkan madrasah ramadhan dengan sijil yang cemerlang sebagai graduasi yang telah ditarbiyah dengan amalan-amalan yang mulia. Dan celakalah bagi mereka yang gagal mendapat sijil kelulusan dari madrasah ramadhan ini. Hurm, di manakah kedudukan aku? anda bagaimana?

Sesuatu yang perlu dimuhasabah di pagi syawal. Sejauh manakah agaknya kita mempergunakan sepenuhnya bulan Ramadhan untuk mentarbiyah diri. Dan sejauh mana terkesannya Ramadhan itu dalam kehidupan seharian kita. Di samping kegembiraan menyambut syawal, biarlah diri kita ini berada dalam keadaan yang bersederhana. Jangan terlalu ghairah sehingga melampaui batas. Seolah-olah kita terlepas dari penjara yang menyeksakan. Kita merasakan hidup kita terkongkong dan terpaksa berpura-pura sepanjang bulan Ramdhan. Hinanya ramadhan sehingga dianggap sebegitu rupa. Di mana letaknya nilai kita sebagai seorang Muslim seandainya nilaian kita terhadap bulan suci itu sebegitu rupa. Mohon allah ampunkan segala dosa kita. InsyaAllah.

Hurm, apepun segalanya itu sekadar ingatan untuk kita bersama, Sedangkan aku juga masih lagi merasai betapa kurangnya amalan yang telah aku usahakan sepanjang Ramadhan. Semoga bertemu lagi ramadhan yang akan datang, semoga Allah panjangkan umurku dlaam ketaatan kepadaNya sehingga bertemu semula dengan Ramadhan yang akan datang. Harapanku....

Di posting kali ini, aku sertakan sekali beberapa gambar di pagi raya bersama dengan keluarga ku... Sekadar ingin menitipkan kenangan di dalam blog ini, agar terus menjadi ingatan kepada diri ini, keluargaku dan sahabat-sahabat. Layaaannnnzzzz..heheh...No comments: