Followers

Friday, January 30, 2009

Diziarahi tetamu jauh.

Pertamanya aku rafa’kan kesyukuran ke hadrat Allah yang memberikan aku kekuatan terus menerus untuk hidup di dunia yang penuh cabaran ini. Huhu. Skema kan. Terasa tenang seketika bila dapat memberi ruang waktu (walaupun sekadar beberapa minit) kepada diri sendiri untuk menafsir dan menilai kembali kehidupan. Cumanya masih banyak lagi perkara yang perlu diambil ihtimam (kepentingan). Aku perlu tahu menyusun awlawiyat aku. Perlu tahu yang mana yang paling penting dan paling perlu disegerakan.


Ni nak mulakan cerita pasal tetamu dari jauh. Nak tau dari mana? Takdela jauh sangat pun. Kedah jek. Tapi dari penceritaan tetamu-tetamu aku tu, macam jauh jek. Sebabnya, diorang datang KL naik motor. (nak carik pengalaman la kata Amin) Tu sebab rasa jauh kot. Huhu. Apepun, aku bersyukur dengan kehadiran diorang ni. Sape diorang ni? Diorang ni budak junior sekolah aku dulu kat Maktab Mahmud. Time aku form 5 diorang form 1. Jauh tak beza umur kitorang? Huhu. Caner leh kenal lak? Kitorang dulu AJK Koperasi Sekolah. Aku dulu jadi S/U koop, diorang jadi ajk (selepas diinterview oleh aku dan ajk senior yang lain). So, dari situ la kitorang kenal and buat keje kat koop sesame. Lepak and ponteng kelas kat koop sesame. Ahahah..Bab yang ponteng kelas tu jangan ikut ar ek! Kitorang ponteng pun sebab ade keje kat koop tu yang penting. Hehe.. Penting la sangat. Tapi kitorang memang enjoy ar berkhidmat kat koperasi sekolah ni. Memang dah macam family dah. Lupa lak nak gitau nama diorang. Yang sorang si kecik yang perasan comel Aminuddin, sorang lagi nama Fahmie Diorang ni kira member kamceng ar. Buat bisnes sesame. Tak lama lagi nak pakai kereta katanyer! Takpe2, aku pun cabar diorang datang KL naik kete lak nanti! Amacam?! Hehe..

http://2.bp.blogspot.com/_GwKwI037XSk/SYMCdPlQcEI/AAAAAAAAARE/a6UU0J8xNaw/s320/Image%28499%29.jpg

Nama budak ni Fahmie

http://3.bp.blogspot.com/_GwKwI037XSk/SYMCdLolW0I/AAAAAAAAAQ8/4H05CixoSU0/s320/Image%28498%29.jpg

Nama budak ni plak Amin

Time aku tulis citer ni, diorang dah balik Kedah balik dah. Baru jek sampai dalam pukul 5.30 petang tadi. Bertolak dari UIA ni pukul 9 lebih gak la. Syukurla diorang sampai ngan selamat. Diorang dok kat KL dari ari Selasa lagi. Selasa malam dalm pukul 11.30 diorang sampai Kl. Aku jemput diorang kat Masjid KLCC. Pastu bawak diorang makan kat kedai mamak belakang KLCC tu. Ingat nak bawak jenjalan KL jap. Tapi aku cam malas lak. Huhu. Sori ek Amin and Fahmi! Aku bawak diorang tidor kat umah aku. Lambat gak ar bebudak ni tido, dok layan tenet, pastu dok promote bisnes diorang kat aku (yang kompomnya aku payah sket nak masuk bisnes diorang ni atas sebab tertentu). Huhu. Tengok pada keadaan la. Yang pentingnya aku kagum ngan semangat diorang untuk Berjaya dalam bisnes tu. Cumanya harapan aku, kejayaan yang akan diorang dapat nanti dpaat disalurkan pada jalan Da’wah. InsyaAllah. Dah tidor lambat malam tu, kompom ar bangun pun lambat. Alamatnya Subuh pun ala-ala lambat la.. Jauh tu diorang Qada solat. Nak tau kat mana diorang Qada solat, Tanya ar diorang sendiri. Huhu. (ooopss..sori, tercakap lak kat sini…)

Pas dah breakfast + lunch kat umah aku, aku bawak ar diorang ni jenjalan kat KL. Naik LRT ngan monorel. Kegaguman mereka dengan tren takde pemandu buatkan aku tersenyum jek! Huhu. Takpe2. Layankan jek bebudak ni. First gi Low Yat, konon nak survey laptop. Amin nak beli laptop nanti. (tak tau ar bila). Tapi banyak kedai tak bukak sebab Raya Cina. Ade beberapa jek yang bukak. Yang tak tahannya, lepak kat kedai Celcom, ade brader sorang ni bagai nak rak promote pakej Celcom baru diorang, sekali diorang blah camtu jek. Kejam ar korang ni! Berbuih kot mulut budak tu promote kat korang! Ahahah. Promoter tu lak sama jek umur cam diorang. 17 tahun. Tapi bleh tahan gak dia promote kat kitorang. Cumanya memasing macam takde duit jek, so tak jadi ar nak amik. Sori bro! takde rezeki namanya tu…


Habis pusing Low Yat and solat kat situ, aku bawak gi Times Square. Jumpa kawan diorang yang dok kat KL. Pastu aku bawak diorang gi men bowling. Boleh tahan cekap gak ar diorang ni main bowling. Lawan tuan yang bawak diorang ni. Huhu. Takpe2, lagipun aku suka bagi peluang kat orang ni. Suka menggembirakan orang. Hehe (padahal baling bola bowling pun tak pernah betul lagik!huhu, nasib badan ar…) Habis men, aku gi solat jap, pastu kitorang jalan gi KLCC. Penat tak penat tu Tanya ar bebudak nih. Huhu. Saje jek. Aku bajet nk bawak gi Pavilion, pastu diorang nak gi KLCC lak. Ape lagik, jalan je la dari Pavilion tu. Takde la jauh sangat. Tapi agak berpeluh ar. Hehe. Takpe2, exercise namanya! Dah habis lepak kat KLCC kitorang pegi la plak kat KL Sentral, jumpa Syahid. Sorang lagi budak Maahad study kat Pusat Asasi UIA Nilai. Kebetulan dia baru sampai dari Kedah. Janji ar jumpa kat KL Sentral. Tak sangka lak dia bawak seseorang. Sape orang tu, biarlah rahsia.. Huhu.. Apepun, rasa best lak dapat kumpul sesame bebudak maahad ni. Ukhwah rasa cam rapat giler. Bagus ar. Ini yang kita mahukan! Hehe. Dah penat dah ni. Nak kena balik UIA malam ni gak. Aku esok ade kelas lak pagi pukul 8.30. So, nak tak nak kena ar balik malam tu gak. Dari KL Sentral, balik umah, pastu balik UIA. Berangkut ar bebudak dua orag tu lepak kat bilik sempit aku kat UIA ni. Huhu.


Dua hari diorang lepak kat UIA. Amin suka sangat ngan chicken chop kat sini. Dua hari dok sini, dua hari makan chicken chop. Aku pun layankan je la… Kang mengidam lak. Heheh. Yang si Fahmie, ngekor jela ape yang Amin makan. Layaaaan… Diorang tak pegi mana pun masa lepak kat UIA ni. Dok lepak kat bilik aku, men tenet 24 jam (berebut2, sib bek aku tak caj amacam CC, kalo tak kaya ar aku..haha) , tidor, makan, solat. Tu je la… aku suh gi swimming malas. Ish3, ape nak jadi la… Hehe. Tapi besh gak ada diorang ni kat bilik aku. Ade gak member2 nak bawak sembang. Tapi tak dapat nak spend banyak sangat masa ngan diorang ni. Terikat ngan komitmen kelas ngan meeting. So, takdela bawak diorang jenjalan mana sangat pun. Sori ek. Lenkali ar aku bawak diorang jenjalan jauh sket. Pegi Bukit Tinggi ke, Genting ke… kena tengok bajet gak! Huhu.


Camtu la sikit sebanyak perihal dak2 junior sekolah aku datang lepak kat KL. Syukur gak aku sebab aku tahu kedatangan tetamu yang dilayan dengan baik oleh tuan rumah nanti akan dibalas dengan ganjaran yang baik. Tak tau ar layanan aku kat diorang caner. Hope diorang happy dok kat UIA ni. Walaupun jadik squatters kat bilik aku yang sempit jek. Huhu. Yang penting diorang ada tempat nak tidor.

Semuanya dah kembali seperti biasa balik. Diorang pun dah sampai Kedah dah. Aku pun dah mula sibuk balik ngan tugasan tugasan yang perlu diselesaikan. (aku hadkan banyak benda dan kerja lain sepanjang diorang ada kat sini. Mohon maaf pada semua yang memerlukan komitmen aku, tapi aku tak dapat penuhi.) Bagi aku, tetamu jauh aku ni perlu aku dahulukan berbanding perkara2 yang lain. Yang pastinya, aku akan merindui masa-masa yang kitorang spend sesame. Bukan senang sebenarnya nak dapat peluang yang macam ni. Nanti diorang dah sambung belajar ape sume, memang dah takde masa ar nak lepak macam ni lagi. InsyaAllah, Amin akan amik STAM tahun ni, nak sambung pegi Mesir lepas tu, Fahmie lak nak masuk UIA. InsyaAllah. Aku doakan kedua2nya akan berjaya dalam kehidupan memasing.

Apepun, setiap perkara aku perlu kembalikan kepada Allah SWT. Sungguh aku tak tahu apakah rahmat dan perancangan Allah di sebalik kedatangan Fahmi ngan Amin berjumpa and lepak ngan aku kat KL ni. Aku mengharapkan segala yang terbaik untuk diri aku dan juga umat Islam secara keseluruhannya. Kekadang, kita menganggapkan tetamu yang datang ni sebagai beban kepada kita. Tetapi hakikatnya, tetamu itulah nanti yang membawa kepada terbukanya jalan kemudahan kepada kita di akhirat kelak. Banyak kisah pada zaman Rasulullah yang menunjukkan macamana Rasulullah melayan tetamu yang datang ke rumah baginda. Dan bagaimana Rasulullah menjaga hati para sahabat2 baginda. Bertitik tolak dari itulah aku takkan pernah kisah walau sesiapapun datang ke bilik aku untuk ape juga perkara. Seboleh mungkin aku nak pastikan diorang ni selesa dan dapat penuhi apa yang diorang hajatkan. Walaupun terkadang banyak perkara yang kita kena korbankan temasuklah masa dan harta. Namun begitu apalah yang dipandang sangat pada harta-harta dunia berbanding dengan ganjaran yang Allah janjikan di akhirat? Sungguh janji Allah itu benar. Perlukah kita sangsi untuk berbuat kebajikan kepada setiap orang Muslim. Fikir-fikirkan dan renung-renungkan lah….

http://2.bp.blogspot.com/_GwKwI037XSk/SYMCcz3dr2I/AAAAAAAAAQ0/ZUsHerI1_0E/s320/Image%28496%29.jpg

Breakfast (isi perut sebelum balik)

http://4.bp.blogspot.com/_GwKwI037XSk/SYMC1A8W-iI/AAAAAAAAARc/-PhFC9jjQ9E/s320/Image%28506%29.jpg

http://3.bp.blogspot.com/_GwKwI037XSk/SYMCddLQUlI/AAAAAAAAARU/7OWYtIGWl1w/s320/Image%28505%29.jpg



http://1.bp.blogspot.com/_GwKwI037XSk/SYMCdDZ3knI/AAAAAAAAARM/lS72IRlqdZQ/s320/Image%28502%29.jpg

Nota kaki:

Pastinya bilik aku dah tak semeriah sebelum ni. Laptop yang aku pakai ni tak lagi jadi rebutan bebudak dua orang tu. Huhu. Dan yang pastinya aku akan merindui waktu-waktu itu. Hohoho.. Hadeh! Apekah?!!

1 comment:

Rui Sousa said...

Hello It´s with enormous pleasure that I invite you to visit my new and fresh blog at:

www.ruisousaartworks.blogspot.com

regards and be happy!

ps: leave a comment!